Jacques Pépin

(odc.20)ciasto z czekolady i jadalnych kasztanów


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.20)ciasto z czekolady i jadalnych kasztanów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ łyżeczki oleju roślinnego

do smarowania foremki

1 puszka (450 g) masy z jadalnych kasztanów

zwykłej lub z cukrem i wanilią

3 łyżki ciemnego rumu

4 łyżki masła o temperaturze pokojowej

240 g roztopionej wytrawnej czekolady

1 szklanka kwaśnej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Olejem natłuścić foremkę keksówkę o pojemności 3-4 szklanek. Uciąć pasek pergaminu o długości 30 cm i szerokości 4,5 cm. Ułożyć na dnie foremki tak, aby z obu stron wystawały końce papieru. Dzięki temu deser będzie łatwo wyjąć. Można też podawać go prosto z foremki. Do dużej miski przełożyć puree z kasztanów. Dodać rum, masło i roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i przelać do foremki. Starannie okleić folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (do dwóch dni).
Przed podaniem wyjąć deser z foremki na paterę i pokroić na 6-8 plastrów. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Placek z suszonymi śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pączki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.