Ciasto z czekolady i jadalnych kasztanów

Ciasto z czekolady i jadalnych kasztanów
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
7

Składniki:

  • ¼ łyżeczki oleju roślinnego
  • do smarowania foremki
  • 1 puszka (450 g) masy z jadalnych kasztanów
  • zwykłej lub z cukrem i wanilią
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 4 łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • 240 g roztopionej wytrawnej czekolady
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Olejem natłuścić foremkę keksówkę o pojemności 3-4 szklanek. Uciąć pasek pergaminu o długości 30 cm i szerokości 4,5 cm. Ułożyć na dnie foremki tak, aby z obu stron wystawały końce papieru. Dzięki temu deser będzie łatwo wyjąć. Można też podawać go prosto z foremki. Do dużej miski przełożyć puree z kasztanów. Dodać rum, masło i roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i przelać do foremki. Starannie okleić folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (do dwóch dni).
Przed podaniem wyjąć deser z foremki na paterę i pokroić na 6-8 plastrów. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA