Jacques Pépin

(odc.18)łosoś duszony w mirinie


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska

(odc.18)łosoś duszony w mirinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Marynata

1 ½ łyżki mirinu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka sosu tabasco

4 steki z łososia (po 150-180 g, o grubości 2,5 cm)



Sos cytrynowy

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżka świeżego soku z cytryny

1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki sosu tabasco

2 łyżeczki ziaren sezamu, uprażonych na teflonowej patelni



Przygotowanie marynaty i ryby

W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty. Przelać do plastikowej torebki z zamknięciem. Włożyć steki łososia do torebki, zamknąć i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.



Przygotowanie sosu:

Przed rozpoczęciem duszenia łososia, wymieszać składniki w misce i odstawić na bok. Mocno rozgrzać dużą patelnię teflonową. Z torebki wyjąć steki łososia i polać marynatą. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 2 minuty, aż spód ryby ładnie się zrumieni, a wierzch ugotuje się na parze. Steki powinny być trochę surowe w środku. Steki z łososia podawać po pokropieniu sosem cytrynowym i posypaniu ziarnem sezamowym.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Gefilte fisz w szarym sosie
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Filet z łososia z salsą malinową
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.