Jacques Pépin

(odc.18)ciasteczka czekoladowe z sosem koniakowo-morelowym na ciepło


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.18)ciasteczka czekoladowe z sosem koniakowo-morelowym na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasteczka czekoladowe

120 g wytrawnej czekolady (groszków lub tabliczki połamanej na kawałki)

4 łyżki masła

1 łyżka cukru

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 duże jajka

2 duże żółtka



Sos koniakowo-morelowy (do wyboru)

¼ szklanki dobrego dżemu z moreli

1 łyżka wody, jeśli dżem jest gęsty

1 łyżka koniaku

½ szklanki kwaśnej śmietany, zamiast sosu



Przygotowanie ciasteczek czekoladowych

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do miski nadającej się do gotowania w kuchenkach mikrofalowych włożyć czekoladę, masło, cukier, skrobię kukurydzianą i wlać ekstrakt waniliowy. Wstawić do kuchenki na 1 minutę. Odstawić na 2-3 minuty. Jeśli mieszanina się nie roztopiła, wstawić ponownie na 1 minutę. Wymieszać mątewką na gładką masę. Dodać całe jajka i żółtka. Ponownie wymieszać na gładką masę.



Napełnić masą cztery foremki do pieczenia mufin, wyłożone pergaminem. Zapiekać 8 minut. Wyjąć z piekarnika. Ciasteczka powinny być gorące i jeszcze płynne w środku. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ciasteczka będą się nadal piekły, ale środek pozostanie kremowy.



Przygotowanie sosu:

Składniki wymieszać w misce na gładką masę. Przed podaniem zdjąć z ciasteczek papierowe foremki. Ustawić na talerzykach deserowych po jednej sztuce na osobę. Polać sosem lub przybrać łyżką kwaśnej śmietany.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Placek ze śliwkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Napoleonka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.