Jacques Pépin

(odc.17)truskawki i rabarbar zapiekane pod kruszonką


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

(odc.17)truskawki i rabarbar zapiekane pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g rabarbaru pokrojonego na 5 cm kawałki (około 3 szklanek)

300 g truskawek bez szypułek

pokrojonych na połowę lub na ćwiartki zależnie od wielkości

½ szklanki cukru

4 łyżki pszennej mąki

około 24 świeżych listków mięty

1 szklanka płatków śniadaniowych (na przykład z orzechami)

około 5 łyżek masła o temperaturze pokojowej

1 szklanka kwaśnej śmietany

do podania

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Rabarbar i truskawki wrzucić do miski. Dodać ¼ szklanki cukru, 2 łyżki mąki i liście mięty. Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego o pojemności 6 szklanek. W miseczce rozetrzeć palcami pozostałą ¼ szklanki cukru, 2 łyżki mąki, płatki śniadaniowe i masło. Mieszaniną posypać owoce. Zapiekać przez 35 minut, aż owoce puszczą sok, a posypka się zrumieni. Podawać z kwaśną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.