Jacques Pépin

(odc.17)aksamitna zupa pomidorowa z przecierem szpinakowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.17)aksamitna zupa pomidorowa z przecierem szpinakowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Zupa pomidorowa

1,5 kg dojrzałych pomidorów

1 łagodna cebula (około 120 g) pokrojona na 2 cm kawałki

2 duże ząbki czosnku

¼ papryki jalapeno (lub mniej w zależności od upodobań), pokrojonych bez gniazd nasienny na 1 cm kawałki

¾ łyżeczki soli

2 łyżki oliwy dobrej jakości

¼ łyżeczki (lub mniej) sosu tabasco



Przecier ze szpinaku

około 3 szklanek liści szpinaku

¼ szklanki oliwy (lub mieszaniny oleju rzepakowego i oliwy)

¼ łyżeczki soli

¼ szklanki wody



Przygotowanie zupy pomidorowej

Pomidory pokroić na nieduże kawałki. Zmiksować na puree: pomidory, cebulę, czosnek, jalapeño, sól, pieprz i oliwę. Przetrzeć je przez młynek do warzyw. Dodać do zupy sos tabasco. (Powinno się uzyskać około 6 szklanek.) Schłodzić w lodówce.



Przecier szpinakowy

Usunąć uszkodzone liście. Resztę wrzucić do plastikowej torebki. Włożyć do kuchenki mikrofalowej nastawionej na mocne grzanie na około 1 ½ minuty.



Szpinak przełożyć do blendera. Dodać oliwę, sól i wodę. Miksować przez 1 minutę. Kiedy przecier będzie gładki, przelać go do butelki lub słoika. Przykryć i wstawić do lodówki.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pikantna zupa z ananasa z rozmarynem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa serowa z grzankami ziołowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
(odc.16)błyskawiczna zupa jarzynowa
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.