Szybki deser z sosem morelowym

Szybki deser z sosem morelowym
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki
  • ⅓ szklanki semoliny
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko i śmietanę doprowadzić do wrzenia w rondelku średniej wielkości. Dodać semolinę. Dokładnie wymieszać mątewką. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na bardzo mały. Często mieszając, gotować ostrożnie przez 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa i gęsta, ale wciąż płynna. Zdjąć z ognia, dodać cukier, skórkę z cytryny i wanilię. Dokładnie wymieszać. Połączyć z kwaśną śmietaną. Przełożyć do miseczki. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej i przykryć.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA