Jacques Pépin

(odc.16)szybki deser z sosem morelowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mleka

1 szklanka śmietanki

⅓ szklanki semoliny

½ szklanki cukru

2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

¼ szklanki kwaśnej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Mleko i śmietanę doprowadzić do wrzenia w rondelku średniej wielkości. Dodać semolinę. Dokładnie wymieszać mątewką. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na bardzo mały. Często mieszając, gotować ostrożnie przez 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa i gęsta, ale wciąż płynna. Zdjąć z ognia, dodać cukier, skórkę z cytryny i wanilię. Dokładnie wymieszać. Połączyć z kwaśną śmietaną. Przełożyć do miseczki. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej i przykryć.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus karmelowy z galaretką i orzechami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.