Halibut ze świeżą polentą i sosem paprykowym

Halibut ze świeżą polentą i sosem paprykowym
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 czerwona słodka papryka
  • obrana ze skórki obieraczką do warzyw
  • pokrojona na kawałki o boku 2
  • 5 cm (około 1 szklanki)
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ½ szklanki ziaren kukurydzy (z 4 kolb)
  • 2 łyżki masła
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 4 małe steki z halibuta (po 120 g i 2 cm grubości)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kawałki czerwonej papryki wrzucić do blendera. Doprawić ¼ łyżeczki soli. Wlać oliwę. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do naczynia, nadającego się do kuchenek mikrofalowych. Na dużej patelni doprowadzić do wrzenia 1,5 l wody. Wrzucić ziarna kukurydzy do blendera i zetrzeć na gładką masę. (Powinno się otrzymać około 2 szklanek.) W rondelku rozgrzać masło. Dodać puree z kukurydzy, pozostałą część soli i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 30 sekund, aż puree zgęstnieje. Odstawić na bok, na czas obgotowania wody. Włożyć rybę do wrzącej wody. Zmniejszyć płomień na mały. Gotować przez 2-3 minuty, zależnie od grubości ryby i własnych upodobań. Tymczasem, w kuchence mikrofalowej rozgrzać paprykę z oliwą. Rozdzielić puree na cztery talerze. Wyjąć rybę z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na wierzchu polenty. Polać ostrym sosem chili, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA