Jacques Pépin

(odc.16)halibut ze świeżą polentą i sosem paprykowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.16)halibut ze świeżą polentą i sosem paprykowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 czerwona słodka papryka

obrana ze skórki obieraczką do warzyw

pokrojona na kawałki o boku 2

5 cm (około 1 szklanki)

¾ łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 ½ szklanki ziaren kukurydzy (z 4 kolb)

2 łyżki masła

¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

4 małe steki z halibuta (po 120 g i 2 cm grubości)

1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Kawałki czerwonej papryki wrzucić do blendera. Doprawić ¼ łyżeczki soli. Wlać oliwę. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do naczynia, nadającego się do kuchenek mikrofalowych. Na dużej patelni doprowadzić do wrzenia 1,5 l wody. Wrzucić ziarna kukurydzy do blendera i zetrzeć na gładką masę. (Powinno się otrzymać około 2 szklanek.) W rondelku rozgrzać masło. Dodać puree z kukurydzy, pozostałą część soli i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 30 sekund, aż puree zgęstnieje. Odstawić na bok, na czas obgotowania wody. Włożyć rybę do wrzącej wody. Zmniejszyć płomień na mały. Gotować przez 2-3 minuty, zależnie od grubości ryby i własnych upodobań. Tymczasem, w kuchence mikrofalowej rozgrzać paprykę z oliwą. Rozdzielić puree na cztery talerze. Wyjąć rybę z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na wierzchu polenty. Polać ostrym sosem chili, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.