Jacques Pépin

(odc.16)fasolka szparagowa z szalotkami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

(odc.16)fasolka szparagowa z szalotkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

650 g świeżej fasolki szparagowej

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy dobrej jakości

4-5 szalotek pokrojonych na cienkie plasterki (¾ szklanki)

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Fasolkę oczyścić z twardych włókien. Opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osączyć na sicie. Do rondla wlać 2 ½ szklanki wody i dodać ½ łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić fasolę, przykryć i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na ostrym ogniu przez 9-10 minut, aż fasolka będzie miękka, ale jeszcze jędrna. Odcedzić, zahartować zimną wodą i odstawić na bok. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić szalotki. Podsmażać przez 1 minutę, aż lekko zmiękną i zaczną się rumienić. Dodać fasolę, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, aż warzywa będą gorące i miękkie. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pomidory smażone z mozzarellą
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.