Jacques Pépin

(odc.16)fasolka szparagowa z szalotkami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

(odc.16)fasolka szparagowa z szalotkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

650 g świeżej fasolki szparagowej

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy dobrej jakości

4-5 szalotek pokrojonych na cienkie plasterki (¾ szklanki)

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Fasolkę oczyścić z twardych włókien. Opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osączyć na sicie. Do rondla wlać 2 ½ szklanki wody i dodać ½ łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić fasolę, przykryć i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na ostrym ogniu przez 9-10 minut, aż fasolka będzie miękka, ale jeszcze jędrna. Odcedzić, zahartować zimną wodą i odstawić na bok. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić szalotki. Podsmażać przez 1 minutę, aż lekko zmiękną i zaczną się rumienić. Dodać fasolę, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, aż warzywa będą gorące i miękkie. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa dahl
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
(odc.03) pomidory po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony ryż po tajsku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.