Jacques Pépin

(odc.16)fasolka szparagowa z szalotkami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

(odc.16)fasolka szparagowa z szalotkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

650 g świeżej fasolki szparagowej

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy dobrej jakości

4-5 szalotek pokrojonych na cienkie plasterki (¾ szklanki)

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Fasolkę oczyścić z twardych włókien. Opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osączyć na sicie. Do rondla wlać 2 ½ szklanki wody i dodać ½ łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić fasolę, przykryć i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na ostrym ogniu przez 9-10 minut, aż fasolka będzie miękka, ale jeszcze jędrna. Odcedzić, zahartować zimną wodą i odstawić na bok. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić szalotki. Podsmażać przez 1 minutę, aż lekko zmiękną i zaczną się rumienić. Dodać fasolę, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, aż warzywa będą gorące i miękkie. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pierogi z sera ricotta nadziewane serami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z dyni z rukolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Dynia i cukinia (Odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.