Curtis Stone

(odc.15) tarta czekoladowo-pomarańczowa


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.15) tarta czekoladowo-pomarańczowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150ml tłustej śmietany

150g gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao

startej na tarce

skórka z jednej pomarańczy

starta na drobnej tarce

1 łyżka likieru pomarańczowego

cukier puder do posypania

1 łyżka posiekanej mięty

150ml bitej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Najpierw przygotuj ciasto. Utrzyj cukier z masłem na białą i puszystą masę. Wbij po kolei jajka. Przesiej mąkę z solą do dużej miski, stopniowo dodawaj masę z masła, uformuj kulę z ciasta i lekko ją wyrób. Owiń ciasto w folię aluminiową i włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aby się schłodziło. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremki do tarty. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż formy z ciastem folią aluminiową i obciąż fasolą. Piecz na biało przez 10-15 minut. Zdejmij folię z fasolą i piecz przez kolejne 5 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z piekarnika.Zmniejsz temperaturę do 110°C. Posmaruj spody z ciasta roztrzepanym jajkiem. Włóż z powrotem do piekarnika i zapiecz całość przez kilka minut. W rondlu podgrzej śmietanę razem ze skórką z pomarańczy. Doprowadź prawie do wrzenia i zdejmij z ognia. Wylej śmietanę na startą czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się stopiła. Dodaj likier pomarańczowy. Wlej masę do upieczonego spodu do tarty. Odstaw w chłodne miejsce (ale nie do lodówki), na 2-3 godziny żeby krem stężał. Posyp cukrem pudrem. Bitą śmietanę wymieszaj z posiekaną miętą i podawaj z tartą.

powrót

Podobne przepisy

Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ensaimada z morelami i migdałami
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Ciasto marchewkowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.