Curtis Stone

(odc.15) tarta czekoladowo-pomarańczowa


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.15) tarta czekoladowo-pomarańczowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150ml tłustej śmietany

150g gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao

startej na tarce

skórka z jednej pomarańczy

starta na drobnej tarce

1 łyżka likieru pomarańczowego

cukier puder do posypania

1 łyżka posiekanej mięty

150ml bitej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Najpierw przygotuj ciasto. Utrzyj cukier z masłem na białą i puszystą masę. Wbij po kolei jajka. Przesiej mąkę z solą do dużej miski, stopniowo dodawaj masę z masła, uformuj kulę z ciasta i lekko ją wyrób. Owiń ciasto w folię aluminiową i włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aby się schłodziło. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremki do tarty. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż formy z ciastem folią aluminiową i obciąż fasolą. Piecz na biało przez 10-15 minut. Zdejmij folię z fasolą i piecz przez kolejne 5 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z piekarnika.Zmniejsz temperaturę do 110°C. Posmaruj spody z ciasta roztrzepanym jajkiem. Włóż z powrotem do piekarnika i zapiecz całość przez kilka minut. W rondlu podgrzej śmietanę razem ze skórką z pomarańczy. Doprowadź prawie do wrzenia i zdejmij z ognia. Wylej śmietanę na startą czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się stopiła. Dodaj likier pomarańczowy. Wlej masę do upieczonego spodu do tarty. Odstaw w chłodne miejsce (ale nie do lodówki), na 2-3 godziny żeby krem stężał. Posyp cukrem pudrem. Bitą śmietanę wymieszaj z posiekaną miętą i podawaj z tartą.

powrót

Podobne przepisy

Placek brzoskwiniowo-malinowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Placek z suszonymi śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Morelowa tarta linzer
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.