Curtis Stone

(odc.15) pulpety z dzika ze spaghettini i sosem pomidorowym


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.15) pulpety z dzika ze spaghettini i sosem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g mielonego mięsa z dzika

6 łyżek świeżej bułki tartej

1 szalotka

drobno posiekana

1 łyżeczka tymianku

5 łyżek posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka posiekanej szałwi

1 jajko

lekko roztrzepane

mąka do obtaczania

100g masła

500g opakowanie spaghettini

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Do miski wrzuć mięso mielone, bułkę tartą, szalotki, tymianek, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, szałwię, wbij jajko i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Uformuj kulki wielkości małego jajka i obtocz je w mące. Przełóż na talerz i wstaw do lodówki, aby się schłodziły.Następnie przygotuj sos pomidorowy. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj szalotki i smaż przez 4-5 minut, aż zmiękną. Dorzuć czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dodaj pomidory z puszki, świeże podłużne pomidory, trochę czerwonego wina i zioła. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż sos się trochę zredukuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Aby usmażyć pulpeciki, na patelnię włóż połowę masła i podgrzej na średnim ogniu. Kiedy masło zacznie się pienić, włóż pulpeciki i obsmaż je ze wszystkich stron. Wrzuć pulpeciki do sosu pomidorowego. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż się ugotują. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj osoloną wodę na spaghettini.Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedź i przełóż do ciepłego naczynia. Na patelni stop pozostałe masło z odrobiną zimnej wody. Wymieszaj trzepaczką, tak aby powstała emulsja i dodaj pozostałą natkę pietruszki. Przygotowanym sosem polej makaron i wymieszaj. Spaghetti podawaj z pulpecikami z dzika i sosem pomidorowym.

powrót

Podobne przepisy

Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierś z kaczki po indonezyjsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Duszona karkówka po wileńsku podana z grzybowymi czeburekami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.