Jacques Pépin

(odc.15) granita na puree z jabłek


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.15) granita na puree z jabłek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Granita

900 g miękkich jabłek

2 szklanki cydru z jabłek

2 szklanki wody

2 łyżki cukru



Puree z jabłek

½ szklanki syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¼ szklanki wody

¼ szklanki kwaśnej śmietany

około 2 łyżki calvadosu (brandy z jabłek, do wyboru)



Przygotowanie granity

Obrać jabłka. Zachować skórkę z dwóch jabłek. Pozostałe odłożyć na piure. Zemleć skórkę w malakserze. Przełożyć do rondla. Wlać cydr i wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. (Powinno się otrzymać około 2 szklanek, w razie potrzeby uzupełnić wodą.) Dodać cukier i dokładnie wymieszać, aby się rozpuścił. Mieszaninę przelać do miski i na kilka godzin wstawić do zamrażalnika. Od czasu do czasu zamieszać. Granita jest gotowa do podania, kiedy przbierze konsystencję zmrożonych kryształków.



Przygotowanie puree z jabłek

Jabłka przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla. Wlać syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i wodę. Doprowadzić do wrzenia. Częściowo przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10-12 minut, aż jabłka się rozpadną. Odstawić do ostygnięcia. Dodać śmietanę. Wymieszać mikserem, aż masa przybierze konsystencję kremu. Schłodzić w lodówce.



Przed podaniem nałożyć piure do osobnych pucharków lub do jednej większej miski. Na wierzchu umieścić granitę i skropić calvadosem.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.