Curtis Stone

(odc.14) wiosenne krokieciki z makaronem ryżowym i sosem śliwkowym


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

(odc.14) wiosenne krokieciki z makaronem ryżowym i sosem śliwkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju sezamowego

1 marchewka pokrojona w zapałki

1 czerwona papryka

oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w słupki

2 szalotki pokrojone w cienkie plastry

1 zielone chili

bez pestek

posiekane

1 cm kawałek świeżego imbiru

posiekany

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

2 dymki

posiekane

50g kiełków fasoli

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka sosu z chili

1 opakowanie ciasta na pierożki wonton

1 jajko

roztrzepane

olej roślinny

do smażenia na głębokim tłuszczu

175g makaronu ryżowego

podgotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu

sos śliwkowy do podania

 

 

Przygotowanie:


W woku rozgrzej olej sezamowy do bardzo wysokiej temperatury, ale uważaj żeby nie zaczął dymić. Wrzuć marchewkę, paprykę, szalotki, chili, imbir, czosnek i dymkę. Podsmaż wszystko przez minutę lub dwie aż troszkę zmięknie, następnie dodaj kiełki z fasoli, sos sojowy i sos chili. Podsmaż przez kolejną minutę. Przełóż wszystko do brytfanny, rozłóż na płasko i odstaw do wystudzenia. Połóż łyżkę zimnego nadzienia na kawałek ciasta na pierożki wonton. Zwiń i sklej brzegi roztrzepanym jajkiem. Powtarzaj tę czynność z resztą nadzienia. W woku lub frytkownicy rozgrzej olej roślinny do 180°C (olej osiąga taką temperaturę kiedy kostki z chleba obsmażają się na złotobrązowo w 50 sekund). Smaż krokieciki po kilka sztuk w woku przez 6-8 minut, obracając je kilka razy, aż będą złotobrązowe. Wyjmij je szczypcami i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Utrzymuj je w cieple, na dole w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Podsmaż makaron ryżowy na głębokim tłuszczu przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Wyjmij z tłuszczu i odsącz na ręcznikach papierowych. Makaron ryżowy podawaj od razu razem z krokiecikami i sosem śliwkowym.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z tofu gotowane na parze
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z młodego Jaśka
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.