Jacques Pépin

(odc.14)sałata ze śmietaną


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.14)sałata ze śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos śmietanowy

¼ szklanki tłustej śmietany

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 ½ łyżeczki czerwonego octu winnego

około 8 szklanek liści młodej sałaty, umytych i osuszonych



Przygotowanie sosu

Tuż przed podaniem ubić mątewką śmietanę z solą i pieprzem, aż zacznie się pienić. Domieszać ocet.

Dodać sałatę, krótko wymieszać i natychmiast podawać.



Uwaga:

Za długo ubijana śmietana zgęstnieje po dodaniu octu. Jeśli sos będzie za gęsty, przed wrzuceniem sałaty rozcieńczyć 1 łyżką wody.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa z kukurydzą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ostro-kwaśna sałatka z krewetkami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka z czarnych alg
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia koszerna
Sałatka z makaronu na ciepło
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka makaronowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.