Jacques Pépin

(odc.14)przegrzebki faszerowane na ryżu z pieczarkami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

(odc.14)przegrzebki faszerowane na ryżu z pieczarkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mały ząbek czosnku

pokrojony na 4 kawałki

1 łyżka pinioli

1 szklanka świeżych liści bazylii plus 5

6 do przybrania

¼ łyżeczki soli

8 bardo dużych przegrzebków (tak zwanych przegrzebków nurka

około 360 g)

½ łyżki oliwy dobrej jakości

 

 

Przygotowanie:


W rondelku doprowadzić do wrzenia 2 szklanki wody. Wrzucić czosnek, piniole i bazylię. Gotować przez 20-30 sekund. Osączyć na sicie i schłodzić pod bieżącą zimną wodą. Drobno posiekać czosnek, piniole i bazylię tak, aby powstało piure i doprawić ⅛ łyżeczki soli. Sprawić przegrzebki, usuwając błony i ścięgna. Przekroić w poziomie na połowę, nie docinając do końca tak, aby obie połówki pozostały połączone. Rozłożyć jak książkę. Nałożyć po 1 łyżce piure z bazylii i przykryć drugą połową przegrzebka. Przycisnąć. Na talerz nalać oliwy. Ułożyć przegrzebki tak, aby posmarować oliwą po jednej stronie, następnie przewrócić i posmarować oliwą z drugiej.

powrót

Podobne przepisy

Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.