Curtis Stone

(odc.14) jus gras


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.14) jus gras
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg skrzydełek z kurczaka

4 łyżki oleju roślinnego

1 litr bulionu drobiowego

75g pokrojonych w plasterki szalotek

3 ząbki czosnku

rozgniecione nożem

5 ziarenek białego pieprzu

kilka gałązek tymianku

3 świeże liście laurowe

 

 

Przygotowanie:


Każde skrzydełko podziel na 3 kawałki. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Podkręć gaz do maksimum i smaż skrzydełka przez 3-4 minuty obracając je, aż będą brązowe z każdej strony. Wyłów skrzydełka z patelni za pomocą łyżki cedzakowej. Odlej olej, a następnie umieść skrzydełka z powrotem na patelni. Wlej bulion, dodaj pokrojone szalotki, czosnek, gałązki tymianku i liście laurowe. Poczekaj, aż całość się zagotuje, następnie zmniejsz gaz do minimum i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 2 godziny. Całość odcedź przez durszlak do dużej miski. Następnie przyciśnij mięso ciężką patelnią, aby wycisnąć z niego resztę płynu i odstaw na 40 minut. Usuń kości, przecedź płyn przez sitko wyłożone muślinem do czystej miski. Odstaw do wystudzenia, następnie schłódź. Zbierz tłuszcz z wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

Bezalkoholowy syrop z wina
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni
Ciasto na naleśniki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wrap z jajkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.