Curtis Stone

(odc.14) jus gras


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.14) jus gras
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg skrzydełek z kurczaka

4 łyżki oleju roślinnego

1 litr bulionu drobiowego

75g pokrojonych w plasterki szalotek

3 ząbki czosnku

rozgniecione nożem

5 ziarenek białego pieprzu

kilka gałązek tymianku

3 świeże liście laurowe

 

 

Przygotowanie:


Każde skrzydełko podziel na 3 kawałki. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Podkręć gaz do maksimum i smaż skrzydełka przez 3-4 minuty obracając je, aż będą brązowe z każdej strony. Wyłów skrzydełka z patelni za pomocą łyżki cedzakowej. Odlej olej, a następnie umieść skrzydełka z powrotem na patelni. Wlej bulion, dodaj pokrojone szalotki, czosnek, gałązki tymianku i liście laurowe. Poczekaj, aż całość się zagotuje, następnie zmniejsz gaz do minimum i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 2 godziny. Całość odcedź przez durszlak do dużej miski. Następnie przyciśnij mięso ciężką patelnią, aby wycisnąć z niego resztę płynu i odstaw na 40 minut. Usuń kości, przecedź płyn przez sitko wyłożone muślinem do czystej miski. Odstaw do wystudzenia, następnie schłódź. Zbierz tłuszcz z wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki domino
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Japońskie kulki jaglane z komosą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Paneer
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.