Jacques Pépin

(odc.14)ananas w sosie karmelowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.14)ananas w sosie karmelowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mały ananas (około 1 kg z zielonym wierzchołkiem)

3 łyżki masła

⅓ szklanki brązowego cukru

½ szklanki soku pomarańczowego

2 łyżki ciemnego rumu (do wyboru)

rozgniecione pistacje

do przybrania (do wyboru)

kwaśna śmietana

do podania (do wyboru)

kruche ciasteczka

do podania (do wyboru)

 

 

Przygotowanie:


Odkroić zielony wierzchołek i piętkę ananasa. Pokroić wzdłuż na osiem części. Usunąć rdzeń i skórę.
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło i brązowy cukier. Mieszać, aż cukier zwilgotnieje. Ułożyć z cząstek ananasa pojedynczą warstwę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić przez 6-7 minut, nie mieszając. Zdjąć pokrywkę, odwrócić cząstki ananasa na drugą stronę. Gotować bez przykrycia przez 6-8 minut. Pod koniec gotowania potrząsać patelnią wtedy, gdy syrop na patelni zacznie się zamieniać w gęsty, ciemny karmel. Obrócić kawałki ananasa tak, aby je obtoczyć w karmelu. Przełożyć zawartość patelni na półmisek. Kiedy ananas osiągnie temperaturę pokojową, skropić rumem i posypać pistacjami. Podawać z kwaśną śmietaną i kruchymi ciasteczkami.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Krem czekoladowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.