Zielone jajka na szynce

Zielone jajka na szynce
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.130)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 8 plastrów szynki dobrej jakości
  • 8 jajek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 czubata łyżka musztardy diżońskiej
  • 4 cebulki dymki
  • posiekane
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • zielony barwnik spożywczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Natłuścić 4 ramekiny lub żaroodporne filiżanki. Wyłożyć je 2 plasterkami szynki, dociskając do ścianek naczynia tak, żeby szynka ściśle przylegała. Jajka wbić do dużej miski, dodać kwaśną śmietanę, musztardę, dymki, natkę pietruszki i pieprz. Wymieszać wszystko rózgą i wsypać mąkę i dodać pięć kropli zielonego barwnika spożywczego. Mieszkankę jajeczną wlewać do naczyń wyłożonych szynką. Tak przygotowane ramekiny układać w formie do pieczenia o wymiarach 20cm x 20cm. Do formy wlać gotującą się wodę na wysokość ½ ramekinów. Piec do czasu, aż jajka się zetną, około 30 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA