Michael  Smith

(odc.130) niepowtarzalne muffiny


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.130)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.130) niepowtarzalne muffiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 12 średniej wielkości muffinów





Suche składniki

1 szklanka pszennej mąki razowej, orkiszowej lub zwykłej

1 szklanka płatków owsianych, zmielonych w mikserze

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki mąki sojowej

2 łyżki mleka w proszku

2 łyżki zarodków pszenicy lub otrębów

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki cynamonu



Granola

1/2 szklanki płatków owsianych

1/4 szklanki ziaren słonecznika lub innych

1/4 szklanki migdałów w słupkach lub innych orzechów

1/4 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców



Mokre składniki

4 jajka

1 szklanka jogurtu, kwaśnej śmietany lub mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka oleju roślinnego

1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 175°C. W dużej misce wymieszać suche składnik. Dodać do nich składniki granoli i wymieszać. W innej misce wymieszać mokre składniki. Mokre składniki przelać do suchych i kilka razy zamieszać, żeby składniki tylko się połączyły. Nie wolno przesadzić z mieszaniem, inaczej muffiny zrobią się zbyt twarde. Ciasto nakładać łyżką do natłuczonych foremek. Foremki można wyłożyć papierowymi papilotkami. Piec 20-25 minut, do czasu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie czysty i suchy.



© Michael Smith



powrót

Podobne przepisy

Brownie z bananami
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#sweetdreadi

03.10.2011 11:51


warszawa

CYTUJ

A ja zapraszam na zielone muffiny pachnące miętą :
link do muffinów

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.