Michael  Smith

(odc.130) niepowtarzalne muffiny


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.130)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.130) niepowtarzalne muffiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 12 średniej wielkości muffinów





Suche składniki

1 szklanka pszennej mąki razowej, orkiszowej lub zwykłej

1 szklanka płatków owsianych, zmielonych w mikserze

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki mąki sojowej

2 łyżki mleka w proszku

2 łyżki zarodków pszenicy lub otrębów

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki cynamonu



Granola

1/2 szklanki płatków owsianych

1/4 szklanki ziaren słonecznika lub innych

1/4 szklanki migdałów w słupkach lub innych orzechów

1/4 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców



Mokre składniki

4 jajka

1 szklanka jogurtu, kwaśnej śmietany lub mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka oleju roślinnego

1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 175°C. W dużej misce wymieszać suche składnik. Dodać do nich składniki granoli i wymieszać. W innej misce wymieszać mokre składniki. Mokre składniki przelać do suchych i kilka razy zamieszać, żeby składniki tylko się połączyły. Nie wolno przesadzić z mieszaniem, inaczej muffiny zrobią się zbyt twarde. Ciasto nakładać łyżką do natłuczonych foremek. Foremki można wyłożyć papierowymi papilotkami. Piec 20-25 minut, do czasu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie czysty i suchy.



© Michael Smith



powrót

Podobne przepisy

Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#sweetdreadi

03.10.2011 11:51


warszawa

CYTUJ

A ja zapraszam na zielone muffiny pachnące miętą :
link do muffinów

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.