Jacques Pépin

(odc.13)zapiekanka z makaronu, szynki i warzyw


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.13)zapiekanka z makaronu, szynki i warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

około 1 ¾ szklanki makaronu muszelki lub rurki (150 g)

1 ½ gotowanej szynki pokrojonej w kostkę

¾ szklanki kukurydzy (z 1 kolby)

½ szklanki cukinii pokrojonej w kostkę

¾ łyżeczki soli

¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

¾ szklanki tartego szwajcarskiego sera (gruyere lub ementalera)

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku doprowadzić do wrzenia 2 l osolonej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 12 minut, nie przykrywając, aż makaron będzie miękki, ale jeszcze jędrny (al dente). Odcedzić, schłodzić pod bieżącą, zimną wodą. Odcedzić. (Należy otrzymać 3 szklanki makaronu.) Makaron przełożyć do dużej miski i wymieszać z szynką, kukurydzą, zielonym groszkiem, cukinią, solą, pieprzem i szwajcarskim serem.

powrót

Podobne przepisy

Parmigiana z grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#Lavile

08.01.2012 19:45


CYTUJ

Przepis jest ciulaty.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.