Curtis Stone

(odc.13) tarta z pomidorami, owocami kapara i oliwkami


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.13) tarta z pomidorami, owocami kapara i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

425g gotowego ciasta francuskiego (rozmrożonego)

10 podłużnych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w plastry

3 szalotki, drobno posiekane

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 główka endywii

135g słoiczek owoców kapara, odsączonych

135g słoiczek czarnych oliwek w zalewie z oliwy, odsączonych, bez pestek

oliwa z oliwek extra-virgin

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Potrzebne akcesoria

Pergamin, talerz o średnicy 15cm, nóż kuchenny, widelec, nóż z ząbkami do krojenia pomidorów, deska do krojenia, suszarka do sałaty, sitko



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Natłuść pergamin. Za pomocą talerza lub miski o średnicy 15cm wytnij cztery koła w cieście francuskim. Przełóż je na pergamin i ponakłuwaj widelcem. Na kołach z ciasta połóż plastry pomidorów. Posyp posiekaną szalotką i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut aż się zezłocą. Do dużej miski wrzuć endywię, kapary, oliwki i wymieszaj. Przełóż tarty na talerze. Skrop je oraz brzegi talerzy oliwą z oliwek. Podawaj z sałatką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.