Jacques Pépin

(odc.13)makaroniki migdałowe z dżemem morelowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

(odc.13)makaroniki migdałowe z dżemem morelowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka (240 g) pasty migdałowej

¾ szklanki cukru

1 białko z bardzo dużego jajka

2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Pastę migdałową i cukier przełożyć do malaksera. Ucierać przez 10-12 sekund. Dodać białko. Ucierać przez kolejne 6-8 sekund, aż powstanie gładka, kremowa masa. Nałożyć na blachę po 1 ½ łyżki masy makaronikowej. Z tej ilości masy powinno wyjść 12 sztuk. Zostawiać dużo miejsca między porcjami masy. Zwilżonymi palcami nacisnąć lekko wierzch masy, aby wyrównać powierzchnię. Piec makaroniki przez 20 minut, aż powierzchnia ciastek lekko się przyrumieni i popęka. Zdjąć z blachy i odłożyć na kratkę. Zostawić na 15 minut i łopatką zdjąć z kratki. Posmarować po 1 łyżeczce dżemu płaską stronę makaroników i przykryć drugim. Powtórzyć czynności z pozostałymi makaronikami. Powinno powstać 6 sztuk. Wierzch posypać kakao w proszku. Włożyć makaroniki do szczelnego pojemnika i do czasu podania trzymać w lodówce. Podawać po 1 makaroniku na osobę.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Churros, hiszpańskie pączki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.