Michael  Smith

(odc.129) zupa a la pizza


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.129)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.129) zupa a la pizza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy z oliwek

2 cebule

obrane i pokrojone

4 ząbki czosnku

obrane i zmiażdżone

800 g puszka całych pomidorów

2 szklanki bulionu z kurczaka

1 łyżka suszonego oregano

2 marchewki

obrane i i starte

220 g kiełbasy pepperoni

pokrojonej na cienkie plasterki

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

4 kromki chleba

2 szklanki startego sera mozzarella

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać grill w piekarniku. Cebule i czosnek smażyć na dużej patelni lub w garnku do czasu, aż cebule delikatnie się zrumienią, a w kuchni zacznie niesamowicie pachnieć. Dodać pomidory, zgniatające je wypukłą stroną drewnianej łyżki. Dodać bulion, oregano i marchewki. Wrzucić pepperoni i wszystko doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zupę rozlać do czterech bulionówek lub dużych miseczek. Z kromek chleba wykroić duże kółka, tak żeby pasowały do misek i ułożyć je na wierzchu każdego naczynia. Każdą porcję posypać połową szklanki startej mozzarelli i całość włożyć do piekarnika. Zapiekać do czasu, aż ser się zezłoci i będzie bulgotał, około 1-2 minut.

powrót

Podobne przepisy

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa śliwkowa z piernikiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Muesli z płatkami jaglanymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem grzybowy z grzankami
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.