Domowe donaty

Domowe donaty
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.129)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przygotowanie:

Na donaty
4 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka sproszkowanej gałki muszkatołowej
4 łyżki stopionego masła
3/4 szklanki maślanki
3 jajka

Cukier cynamonowy
1/2 szklanki cukru
1/4 sproszkowanego cynamonu

Przygotowanie
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i gałkę muszkatołową. W innej misce wymieszać rózgą masło, maślankę i jajka. Mokre składniki przelać do suchych i dobrze wymieszać, aż się połączą i powstanie ciasto. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość około 2,5 cm. Wycinać donaty foremką o średnicy 7,5 cm, a środek wycinać okrągłą foremką o średnicy około 1,5 cm. Donaty wrzucać do rozgrzanego oleju i smażyć do czasu, aż staną się złote i wypłyną na wierzch. Przekręcić je na drugą stronę i smażyć. Osączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Cynamonowy cukier
Cukier wymieszać z cynamonem, w tak powstałej mieszance obtaczać gorące donaty.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA