Michael  Smith

(odc.129) domowe donaty


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.129)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.129) domowe donaty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na donaty

4 szklanki mąki

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka sproszkowanej gałki muszkatołowej

4 łyżki stopionego masła

3/4 szklanki maślanki

3 jajka



Cukier cynamonowy

1/2 szklanki cukru

1/4 sproszkowanego cynamonu



Przygotowanie

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i gałkę muszkatołową. W innej misce wymieszać rózgą masło, maślankę i jajka. Mokre składniki przelać do suchych i dobrze wymieszać, aż się połączą i powstanie ciasto. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość około 2,5 cm. Wycinać donaty foremką o średnicy 7,5 cm, a środek wycinać okrągłą foremką o średnicy około 1,5 cm. Donaty wrzucać do rozgrzanego oleju i smażyć do czasu, aż staną się złote i wypłyną na wierzch. Przekręcić je na drugą stronę i smażyć. Osączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku.



Cynamonowy cukier

Cukier wymieszać z cynamonem, w tak powstałej mieszance obtaczać gorące donaty.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.