Michael  Smith

(odc.128) trójwarstwowa krajanka z masłem orzechowym i ciemną czekoladą


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.128)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

(odc.128) trójwarstwowa krajanka z masłem orzechowym i ciemną czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na spodnią warstwę

450g 70% stopionej ciemnej czekolady

1 szklanka masła orzechowego

1 szklanka syropu kukurydzianego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

8 jajek

4 szklanki suchych prażonych orzeszków ziemnych



Na środkową warstwę

2 szklanki masła orzechowego

450g kremowego serka w temperaturze pokojowej

1 szklanka brązowego cukru

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka gałki muszkatołowej



Na wierzch

450g 70% ciemnej czekolady

1 szklanka 36% śmietany kremówki



Przygotowanie spodu

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Czekoladę, masło orzechowe, syrop kukurydziany, wanilię i sól zmiksować w robocie kuchennym, używając końcówki „wiosło”. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając, wsypać orzeszki. Masę przelać do dużej formy i równomiernie rozprowadzić. Piec 30 minut. Ostudzić.



Przygotowanie środka

Masło orzechowe, serek, brązowy cukier, wanilię i gałkę muszkatołową ubić do gładkości. Rozprowadzić na przestygniętej warstwie bazowej. Schłodzić.



Wierzch

Czekoladę stopić razem z kremówką, mieszając do czasu, aż masa będzie gładka i lśniąca, a cała czekolada się roztopi. Rozprowadzić na wierzchu ciasta, chłodzić, aż zastygnie.



© Michael Smith



powrót

Podobne przepisy

Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki tort z gruszkami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.