Michael  Smith

(odc.126) zapiekanka z kurczaka


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.126)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.126) zapiekanka z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kurczak i bulion

2 duże kurczaki, pokrojone na części

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

6 liści laurowych



Warzywa

2 bulwy kopru włoskiego, z odciętymi wierzchołkami, pokrojone w 2,5 cm kawałki

1 duże opakowanie młodej marchewki

8 cebul, pokrojonych w kostkę

2 główki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki



Farsz

1 szklanka masła

2 szklanki mąki

bulion z kurczaka

1 szklanka 12% śmietany

1 szklanka sherry

sól i pieprz

2 szklanki mrożonego groszku

1 partia ciasta z pesto i szczypiorkiem

kurczak i warzywa





Kurczak i bulion

Części kurczaka przełożyć do dużego garnka, wlać tyle wody, aby prawie całkowicie je przykryła.

Dodać sól, pieprz i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości, około 30 minut. Kurczaka wyjąć z wywaru. Kiedy przestygnie, oderwać mięso od kości. Wyrzucić kości i skórę. Odlać bulion i trochę tłuszczu z wierzchu i zachować na później.



Warzywa

Pusty garnek po bulionie z powrotem ustawić na ogniu, łyżką wazową wlać tłuszcz i włożyć kurczaka. Dodać warzywa i smażyć je, aż zmiękną. Gotowe warzywa wyjąć z garnka i ostawić na później.



Farsz

Ten sam garnek raz jeszcze ustawić na palniku, dodać masło. Kiedy się stopi, wmieszać mąkę i gotować jeszcze przez kilka minut. Dodawać bulion po łyżce wazowej, ciągle mieszając. Mieszać do czasu aż bardzo zgęstnieje. Dodać śmietanę i sherry, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać mrożony groszek, mięso kurczaka i warzywa. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Aby przygotować indywidualne porcje, farsz przełożyć do 24 aluminiowych foremek do zapiekania o pojemności 230 ml, ustawić je na blasze do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić z niego 24 koła o średnicy 7,5 cm. Tak przygotowanym ciastem przykryć farsz. Piec około 30 minut, do czasu, aż wierzch ciasta będzie złotobrązowy, a farsz będzie bulgotał. Można też farsz z kurczaka przełożyć do jednego lub dwóch dużych naczyń do zapiekania, przykryć ciastem i upiec. Podawać w całości.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.