Michael  Smith

(odc.124) smażone przegrzebki z sosem musztardowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.124)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

(odc.124) smażone przegrzebki z sosem musztardowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dużych świeżych sprawionych przegrzebków

3-4 łyżki oleju z pestek z winogron

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

30 ml wódki

1/4 szklanki wermutu

1/4 szklanki 35% śmietany

2 łyżki musztardy diżońskiej

2 dymki

drobno posiekane

 

 

Przygotowanie:


Dobrze osuszyć przegrzebki, układając je na dwóch warstwach papierowych ręczników. Rozgrzać żeliwną patelnię na wysokim ogniu, wlać olej. Kiedy jest bardzo mocno rozgrzany, oprószyć przegrzebki solą i pieprzem i smażyć je szybko. Jakieś 1-2 minuty z każdej strony. Powinny być złote na wierzchu i delikatne wewnątrz. Zdjąć je z patelni. Patelnię zdeglasować wódką, powinna się zapalić. Kiedy płomień zacznie słabną dodać wermut, musztardę i śmietanę, zredukować do konsystencji sosu. Wmieszać dymkę. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.