Michael  Smith

(odc.124) smażone przegrzebki z sosem musztardowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.124)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

(odc.124) smażone przegrzebki z sosem musztardowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dużych świeżych sprawionych przegrzebków

3-4 łyżki oleju z pestek z winogron

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

30 ml wódki

1/4 szklanki wermutu

1/4 szklanki 35% śmietany

2 łyżki musztardy diżońskiej

2 dymki

drobno posiekane

 

 

Przygotowanie:


Dobrze osuszyć przegrzebki, układając je na dwóch warstwach papierowych ręczników. Rozgrzać żeliwną patelnię na wysokim ogniu, wlać olej. Kiedy jest bardzo mocno rozgrzany, oprószyć przegrzebki solą i pieprzem i smażyć je szybko. Jakieś 1-2 minuty z każdej strony. Powinny być złote na wierzchu i delikatne wewnątrz. Zdjąć je z patelni. Patelnię zdeglasować wódką, powinna się zapalić. Kiedy płomień zacznie słabną dodać wermut, musztardę i śmietanę, zredukować do konsystencji sosu. Wmieszać dymkę. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Goańskie ciastka krewetkowo-kokosowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.