Michael  Smith

(odc.124) smażone przegrzebki z sosem musztardowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.124)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

(odc.124) smażone przegrzebki z sosem musztardowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dużych świeżych sprawionych przegrzebków

3-4 łyżki oleju z pestek z winogron

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

30 ml wódki

1/4 szklanki wermutu

1/4 szklanki 35% śmietany

2 łyżki musztardy diżońskiej

2 dymki

drobno posiekane

 

 

Przygotowanie:


Dobrze osuszyć przegrzebki, układając je na dwóch warstwach papierowych ręczników. Rozgrzać żeliwną patelnię na wysokim ogniu, wlać olej. Kiedy jest bardzo mocno rozgrzany, oprószyć przegrzebki solą i pieprzem i smażyć je szybko. Jakieś 1-2 minuty z każdej strony. Powinny być złote na wierzchu i delikatne wewnątrz. Zdjąć je z patelni. Patelnię zdeglasować wódką, powinna się zapalić. Kiedy płomień zacznie słabną dodać wermut, musztardę i śmietanę, zredukować do konsystencji sosu. Wmieszać dymkę. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.