Michael  Smith

(odc.123) karmelowy dressing


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.123)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.123) karmelowy dressing
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/2 szklanki wody

1 szklanka cukru

1/2 szklanki octu jabłkowego

1/2 szklanki oliwy z oliwek

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Wodę wlać do małego rondla. Na środku rondla usypać kopczyk z cukru. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania. Cukier się rozpuści, a syrop zacznie się gotować. Ostatecznie woda całkowicie wyparuje, pozostawiając w naczyniu czysty syrop cukrowy, który osiągnie temperaturę powyżej temperatury wrzenia wody i nabierze aromatu. Kiedy cukier zacznie lekko brązowieć, delikatnie poruszać rondlem kolistym ruchem, żeby zbrązowiał równomiernie. Gotować dalej do czasu, aż karmel osiągnie głęboki złotobrązowy kolor. Wyłączyć płomień i szybko, ale ostrożnie, wlać ocet, mieszając na gładką masę. Trzeba uważać, bo będzie pryskać. Wmieszać oliwę i przyprawy.

powrót

Podobne przepisy

Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.