Michael  Smith

(odc.122) pomidorowy sos z oliwkami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.122)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.122) pomidorowy sos z oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 szklanek koktajlowych pomidorków

bez szypułek

4 cebule

obrane i pokrojone

1 główka czosnku

obrana i pokrojone

1 szklanka czarnych oliwek Kalamata

bez pestek i przekrojonych na pół

1 szklanka zielonych oliwek

bez pestek i pokrojonych w plasterki

1 łyżka suszonego tymianku

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1/2 szklanki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 160°C. Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania o wymiarach 22cm x 32cm. Dorzucić cebule, czosnek, oliwki, tymianek, sól z pieprzem i polać wszystko oliwą. Dobrze wymieszać i włożyć do piekarnika, żeby się powoli piekło przez około 1 godzinę. Sos będzie gotowy, kiedy się przypiecze, pomidory się skurczą, a całość będzie niesamowicie pachnieć. Gotowy sos podawać wymieszany z ulubionym makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Cierpki ziołowy chutney
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.