Omlet z cheddarem, tymiankiem i szczypiorkiem

Omlet z cheddarem, tymiankiem i szczypiorkiem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.120)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
1

Składniki:

  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka świeżego szczypiorku lub dymki
  • drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • posiekanego
  • 1/4 szklanki startego cheddara
  • morska sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Roztrzep jaja ze szczypiorkiem, tymiankiem, cheddarem, solą i pieprzem. Nagrzej 20-cm rondel lub teflonową patelnię do średnio wysokiej temperatury i dodaj oliwę oraz masło. Masło będzie skwierczeć i pienić się. Gdy piana zacznie zanikać, wlewaj mieszankę jajeczną, rozprowadzając ją cienką warstwą na dnie patelni. Obracaj delikatnie patelnią przez parę chwil aż prawie cała masa ulegnie zestaleniu, a następnie pozostaw patelnię w bezruchu, by lekko zbrązowić spód omletu i zestalić jego wierzch. Złóż omlet na pół i zsuń na talerz. Podawaj natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA