Michael  Smith

(odc.117) popcorn na oliwie z oliwek


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.117)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.117) popcorn na oliwie z oliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

najlepsza oliwa z oliwek

ziarna kukurydzy do prażenia

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Duży garnek ustawić na średnim ogniu i wlać tyle oliwy, żeby pokrywała dno cienką warstwą. Dosypać warstwę kukurydzy, na wysokość jednego ziarna, pokrywającą całe dno. Jedna warstwa to wystarczająca ilość, żeby cały garnek wypełnić popcornem. Podgrzewać i obserwować. Jak tylko wystrzelą pierwsze ziarna kukurydzy, przykryć garnek pokrywką, zostawiając trochę luzu dla uciekającej pary. Dzięki temu popcorn nie rozmięknie. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, co zapobiegnie przypaleniu i przywieraniu ziaren do dna naczynia. Kiedy wystrzały kukurydzy osłabną, zmniejszyć ogień, żeby nie spalić spodniej warstwy popcornu. Przygotowany popcorn skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Spróbujcie poprzestać na jednej garści!

powrót

Podobne przepisy

Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Chipsy z topinambura
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Omlet z szynką i serem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Frittata z chorizo, szpinakiem i ricottą
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.