Michael  Smith

(odc.113) wołowe żeberka duszone w czerwonym winie


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.113)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.113) wołowe żeberka duszone w czerwonym winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oleju roślinnego

4 całe wołowe żeberka długości 15 - 20cm lub 8 -12 kawałków

3 cebule

obrane i pokrojone

2 łodygi selera

pokrojone

3 marchewki

obrane i pokrojone

1 x 750 ml butelka cabernet sauvignon

1 łyżka suszonego rozmarynu lub 1 pęczek świeżego

4 liście laurowe

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 160°C. Dużą żeliwną patelnię ustawić na średnim ogniu, wlać taką ilość oleju, aby równomiernie pokrył dno naczynia. Wrzucić żeberka. Cierpliwie podsmażyć je z każdej strony. Przyrumienione żeberka przełożyć na półmisek. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu i ustawić ją z powrotem na kuchence. Wrzucić cebule, selera i marchewki na gorącą patelnię i smażyć przez kilka minut, aż się przygrzeją i będą wspaniale pachniały. Żeberka z powrotem przełożyć na patelnię, wypukłą stroną do góry i zalać winem. Dodać rozmaryn i liście laurowe, doprawić solą i pieprzem. Przykryć szczelną pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika na przynajmniej 2 godziny. Żeberka są gotowe, kiedy mięso jest miękkie i prawie odpada od kości.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.