Michael  Smith

(odc.113) puree ziemniaczne z cabernetem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.113)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.113) puree ziemniaczne z cabernetem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 x 750 ml butelka cabernet sauvignon

1 szklanka 36% śmietany

1/2 szklanki masła

6 dużych ziemniaków do pieczenia

obranych i umytych

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Wino wlać do dużego garnka i redukować na małym ogniu, aż stanie się gęste jak syrop i zostanie jakaś szklanka. Wmieszać śmietanę i masło. Mieszać do czasu, aż masło całkowicie się stopi.
Ziemniaki pokroić w ćwiartki i gotować je na parze, aż będą miękkie. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Winny syrop przelać do ugotowanych ziemniaków i porządnie je utłuc. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki okażą się zbyt suche, dodać masło, śmietanę lub mleko.

powrót

Podobne przepisy

Prażona kukurydza po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Kanapki tostowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Bagietki z gorgonzolą
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.