Michael  Smith

(odc.113) puree ziemniaczne z cabernetem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.113)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.113) puree ziemniaczne z cabernetem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 x 750 ml butelka cabernet sauvignon

1 szklanka 36% śmietany

1/2 szklanki masła

6 dużych ziemniaków do pieczenia

obranych i umytych

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Wino wlać do dużego garnka i redukować na małym ogniu, aż stanie się gęste jak syrop i zostanie jakaś szklanka. Wmieszać śmietanę i masło. Mieszać do czasu, aż masło całkowicie się stopi.
Ziemniaki pokroić w ćwiartki i gotować je na parze, aż będą miękkie. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Winny syrop przelać do ugotowanych ziemniaków i porządnie je utłuc. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki okażą się zbyt suche, dodać masło, śmietanę lub mleko.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki starokornickie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ciabatta razowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.