Michael  Smith

(odc.112) steki z grilla


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.112)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.112) steki z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 x 350g steki wołowe

najlepiej z ekologicznej hodowli

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Grill rozgrzać do maksymalnej temperatury. Steki hojnie oprószyć solą i pieprzem. Doprawione steki układać na grillu pod kątem 45 stopni w stosunku do żłobień grilla. Smażyć do czasu, aż pojawią się ślady po tych żłobieniach, jakieś 3-4 minuty. Przekręcić je o 90 stopni w przeciwnym kierunku, tak żeby teraz piekły się pod kątem 45 stopni w drugą stronę w stosunku do żłobień. Dzięki temu uzyskamy charakterystyczny wzór kratki wspaniałych steków. Grillować i opiekać przez kolejne 3-4 minuty. Przewrócić steki na drugą stronę i całą operację powtórzyć od początku. Aby steki były średnio wysmażone cała zabawa powinna zająć jakieś 12-16 minut. Dobrze jest podglądać, czy są już gotowe. Każdy kucharz robi to pierwszego dnia w pracy.

powrót

Podobne przepisy

Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Befsztyki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Magiczna pieczeń jagnięca
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Bulgogi
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotlety Pożarskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.