Michael  Smith

(odc.110) ziemniaki zapiekane w kremowym sosie serowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.110)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.110) ziemniaki zapiekane w kremowym sosie serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 ziemniaki odpowiednie do pieczenia

obrane i pokrojone w cienkie plastry grubości około 0,5 – 1 cm.

zmieszane 1 szklanka mleka i 1 szklanka śmietany 36% lub 18%

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

4 ząbki czosnku

obrane

zmiażdżone lub zmiksowane

2 szklanki sera cheddar

łagodnego lub średnio ostrego

startego

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Podgrzać ziemniaki, skróci to czas pieczenia. Plastry ziemniaków włożyć do dużego garnka, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i śmietanę. Łagodnie zamieszać tak, aby równomiernie pokryły się śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, na chwilę. Kiedy ziemniaki w ten sposób się rozgrzeją są gotowe do piekarnika. Parujące gorące ziemniaki przełożyć do ulubionego naczynia do zapiekania. Posypać na wierzchu tartym cheddarem. Piec 1 godzinę i 20 minut. Ziemniaki staną się delikatne, a ser będzie bulgotał i się zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Frytki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczony słodki ziemniak z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.