Sum w kukurydzianej panierce

Sum w kukurydzianej panierce
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.110)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przygotowanie:

Sum
1/2 szklanki zwykłej mąki
2 jajka
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
4 filety z suma, 115-225 g każdy
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Mieszankę przyprawowa Cajun
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżka sproszkowanej papryki
2 łyżki przyprawy gumbo file
2 łyżki sproszkowanej papryki chipotle

Sos Cajun
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule, obrane i pokrojone
1 łodyga selera naciowego, pokrojona
1 zielona papryka, pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona
2 łyżki mieszanki przyprawowej Cajun
2 szklanki soku pomidorowego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Przygotować stanowisko do panierowania wypełniając naczynia – pierwsze zwykłą mąką, drugie roztrzepanymi jajkami, trzecie mąką kukurydzianą. Obtoczyć filety w mące, obsypać jej nadmiar i zanurzyć w jajkach. Pozwolić im ociec i obtoczyć rybę w mące kukurydzianej. Tak przygotowane filety ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 15-20 minut, aż ryba będzie na wskroś ugotowana.

Mieszkanka przyprawowa Cajun
Wszystkie przyprawy wsypać do słoika – podziwiać zróżnicowanie kolorystyczne warstw. Zakręcić słoik, potrząsnąć, zaciągnąć się. To jest zapach!

Sos Cajun
Olej rozgrzać na patelni średniej wielkości na średnim ogniu. Dodać cebule, selera i zieloną paprykę, smażyć, aż zacznie naprawdę dobrze pachnieć i lekko zmięknie. Dodać kilka łyżek mieszanki przyprawowej Cajun, sok pomidorowy. Doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia i dalej gotować. Po około 10 minutach ryba będzie aromatyczna i gotowa. Podgrzewać na wolnym ogniu przez około 20 minut, aby zagęścić sos.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA