Michael  Smith

(odc.110) sum w kukurydzianej panierce


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.110)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.110) sum w kukurydzianej panierce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sum

1/2 szklanki zwykłej mąki

2 jajka

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

4 filety z suma, 115-225 g każdy

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz



Mieszankę przyprawowa Cajun

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka suszonego tymianku

2 łyżka sproszkowanej papryki

2 łyżki przyprawy gumbo file

2 łyżki sproszkowanej papryki chipotle



Sos Cajun

2 łyżki oliwy z oliwek

2 cebule, obrane i pokrojone

1 łodyga selera naciowego, pokrojona

1 zielona papryka, pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona

2 łyżki mieszanki przyprawowej Cajun

2 szklanki soku pomidorowego

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Przygotować stanowisko do panierowania wypełniając naczynia – pierwsze zwykłą mąką, drugie roztrzepanymi jajkami, trzecie mąką kukurydzianą. Obtoczyć filety w mące, obsypać jej nadmiar i zanurzyć w jajkach. Pozwolić im ociec i obtoczyć rybę w mące kukurydzianej. Tak przygotowane filety ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 15-20 minut, aż ryba będzie na wskroś ugotowana.



Mieszkanka przyprawowa Cajun

Wszystkie przyprawy wsypać do słoika – podziwiać zróżnicowanie kolorystyczne warstw. Zakręcić słoik, potrząsnąć, zaciągnąć się. To jest zapach!



Sos Cajun

Olej rozgrzać na patelni średniej wielkości na średnim ogniu. Dodać cebule, selera i zieloną paprykę, smażyć, aż zacznie naprawdę dobrze pachnieć i lekko zmięknie. Dodać kilka łyżek mieszanki przyprawowej Cajun, sok pomidorowy. Doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia i dalej gotować. Po około 10 minutach ryba będzie aromatyczna i gotowa. Podgrzewać na wolnym ogniu przez około 20 minut, aby zagęścić sos.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Gefilte fisz w szarym sosie
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Ryba w papierze
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.