Jacques Pépin

(odc.11)strzępiel z grilla z papryką i cebulką dymką


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.11)strzępiel z grilla z papryką i cebulką dymką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Strzępiel

4 filety strzępiela (po 180 g każdy oraz o grubości 2,5 cm)

2 łyżeczki oleju rzepakowego

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu



Sos z marynowanej papryki

½ szklanki czerwonej papryki z puszki lub ze słoika, pokrojonej na cienkie paseczki

około 24 czarnych oliwek marynowanych w oliwie, bez pestek

2 łyżki świeżego soku z cytryny

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia



Przygotowanie strzępiela

Piekarnik rozgrzać do 80 stopni. Bardzo mocno rozgrzać grill.(Kiedy nie smażę na zewnątrz, używam patelni do grillowania pokrytej teflonem). Natrzeć filety olejem. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć na gorącym grillu i smażyć przez 1 ½ minuty z każdej strony tak, aby na mięsie powstał zrumieniony wzór. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do ciepłego piekarnika aż do chwili podania.



Przygotowanie sosu

W miseczce wymieszać paski papryki, oliwki, dymkę, sok z cytryny i oliwę. Filety rozłożyć na czterech ogrzanych talerzach. Polać sosem i podawać.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.