Jacques Pépin

(odc.11)kalafior z cebulką dymką i olejem sezamowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski

(odc.11)kalafior z cebulką dymką i olejem sezamowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 jędrny kalafior (około 750 g)

obrany z zielonych liści

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka oleju arachidowego

2 łyżki ciemnego oleju sezamowego

⅓ szklanki drobno posiekanej dymki

 

 

Przygotowanie:


Kalafiora podzielić na 12-14 różyczek. Do garnka ze stali nierdzewnej wlać warstwę wody o głębokości 1 cm. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić różyczki. Przykryć i gotować na ostrym ogniu przez 8-10 minut, aż kalafior się ugotuje, ale jeszcze będzie jędrny. Woda z garnka powinna niemal całkowicie wyparować. Przełożyć różyczki do miski i natychmiast dodać pozostałe składniki. Ostrożnie podrzucić i od razu podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.