Kalafior z cebulką dymką i olejem sezamowym

Kalafior z cebulką dymką i olejem sezamowym
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 jędrny kalafior (około 750 g)
  • obrany z zielonych liści
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 2 łyżki ciemnego oleju sezamowego
  • ⅓ szklanki drobno posiekanej dymki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na 12-14 różyczek. Do garnka ze stali nierdzewnej wlać warstwę wody o głębokości 1 cm. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić różyczki. Przykryć i gotować na ostrym ogniu przez 8-10 minut, aż kalafior się ugotuje, ale jeszcze będzie jędrny. Woda z garnka powinna niemal całkowicie wyparować. Przełożyć różyczki do miski i natychmiast dodać pozostałe składniki. Ostrożnie podrzucić i od razu podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA