Michael  Smith

(odc.109) mus z gorzkiej czekolady z kawą w miseczce z mlecznej czekolady przybrany białą czekoladą


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.109)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.109) mus z gorzkiej czekolady z kawą w miseczce z mlecznej czekolady przybrany białą czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Miseczki z mlecznej czekolady

225 g mlecznej czekolady, posiekanej



Mus z gorzkiej czekolady

450g 70% gorzkiej czekolady, posiekanej

1 szklanka zaparzonej kawy

2 łyżki cukru

2 szklanki śmietany kremówki 36%

1 łyżka ekstraktu waniliowego



Polewa z białej czekolady

115g białej czekolady, posiekanej





Miseczki z mlecznej czekolady

Łagodnie stopić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Ramekiny, małe miseczki lub foremki do muffinów dokładnie wyłożyć plastikową folią, zwracając szczególną uwagę na łączenie ścianek z dnem. Dwie do trzech łyżek stopionej czekolady nałożyć do naczyń. Obracać ramekinem tak, aby jego ścianki i dno pokryła równomierna warstwa czekolady. Po ostygnięciu czekolada się zestali i łatwo uda się wyjąć z naczynia. Do czasu podania deseru czekoladowe miseczki przechowywać w lodówce.



Mus z gorzkiej czekolady

Łagodnie stopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Można użyć naczyń po czekoladzie mlecznej. Dodać kawę i mieszać aż się roztopi. Zdjąć garnek z czekoladą i odstawić do przestygnięcia. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem i wanilią. Ubijać, aż piana będzie przypominała miękkie szczyty. Wmieszać schłodzoną mieszankę czekolady z kawą do ubitej śmietany, przykryć plastikową folią. Przechowywać w lodówce do czasu aż mus się zestali.



Polewa z białej czekolady

Łagodnie stopić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Z lodówki wyjąć miseczki z mlecznej czekolady. Delikatnie wyjąć je z foremek, zdjąć plastikową folię. Ułożyć na tacy. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego lub plastikowego woreczka. Odciąć koniec i nakładać do czekoladowych miseczek. Używając łyżki lub widelca, ozdobić mus stopioną białą czekoladą. Chłodzić w lodówce do czasu, aż stężeje.



© Michael Smith



powrót

Podobne przepisy

Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.