Michael  Smith

(odc.109) mus z gorzkiej czekolady z kawą w miseczce z mlecznej czekolady przybrany białą czekoladą


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.109)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.109) mus z gorzkiej czekolady z kawą w miseczce z mlecznej czekolady przybrany białą czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Miseczki z mlecznej czekolady

225 g mlecznej czekolady, posiekanej



Mus z gorzkiej czekolady

450g 70% gorzkiej czekolady, posiekanej

1 szklanka zaparzonej kawy

2 łyżki cukru

2 szklanki śmietany kremówki 36%

1 łyżka ekstraktu waniliowego



Polewa z białej czekolady

115g białej czekolady, posiekanej





Miseczki z mlecznej czekolady

Łagodnie stopić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Ramekiny, małe miseczki lub foremki do muffinów dokładnie wyłożyć plastikową folią, zwracając szczególną uwagę na łączenie ścianek z dnem. Dwie do trzech łyżek stopionej czekolady nałożyć do naczyń. Obracać ramekinem tak, aby jego ścianki i dno pokryła równomierna warstwa czekolady. Po ostygnięciu czekolada się zestali i łatwo uda się wyjąć z naczynia. Do czasu podania deseru czekoladowe miseczki przechowywać w lodówce.



Mus z gorzkiej czekolady

Łagodnie stopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Można użyć naczyń po czekoladzie mlecznej. Dodać kawę i mieszać aż się roztopi. Zdjąć garnek z czekoladą i odstawić do przestygnięcia. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem i wanilią. Ubijać, aż piana będzie przypominała miękkie szczyty. Wmieszać schłodzoną mieszankę czekolady z kawą do ubitej śmietany, przykryć plastikową folią. Przechowywać w lodówce do czasu aż mus się zestali.



Polewa z białej czekolady

Łagodnie stopić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Z lodówki wyjąć miseczki z mlecznej czekolady. Delikatnie wyjąć je z foremek, zdjąć plastikową folię. Ułożyć na tacy. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego lub plastikowego woreczka. Odciąć koniec i nakładać do czekoladowych miseczek. Używając łyżki lub widelca, ozdobić mus stopioną białą czekoladą. Chłodzić w lodówce do czasu, aż stężeje.



© Michael Smith



powrót

Podobne przepisy

„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.