Michael  Smith

(odc.109) homar gotowany na parze


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.109)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

(odc.109) homar gotowany na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 homarów

preferowanej wielkości

świeża woda

sól morska

 

 

Przygotowanie:


Znaleźć garnek tak duży, aby pomieścił wszystkie homary. Wlać wodę na około 2,5 cm wysokości garnka. Wsypać garść soli. Spróbować. W smaku powinna przypominać dzień na plaży i być przyjemnie słonawa. Zagotować. Aby uniknąć zranień i zacięć założyć rękawiczki, gumowe lub inne. Chwycić dwie nogi homara, skrzyżować je i mocno trzymać. To je unieruchomi do czasu zdjęcia gumek ze szczypców. Wrzucić do gotującej się wody. Szczelnie przykryć pokrywką i gotować na parze 12-15 minut. Ugotowane homary wyjąć z garnka, i kiedy wystarczająco wystygną, usunąć mięso z ogona, szczypców i pancerza. Udanej zabawy!

powrót

Podobne przepisy

Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.