Michael  Smith

(odc.108) ryż z szafranem i migdałami


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.108)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

(odc.108) ryż z szafranem i migdałami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka ryżu basmati

2 szklanki wody

1 duża

ekstrawagancka szczypta szafranu

1/2 szklanki uprażonych migdałów

w słupkach

1/2 szklanki suszonych moreli

posiekanych

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ryż i wodę wlać do małego garnka z pokrywką. Dodać szafran, migdały, morele. Doprawić. Łagodnie zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, zamieszać i szczelnie przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Nie zdejmując pokrywki zgasić płomień i zostawić garnek na około 5-10 minut, albo aż do podania. Smacznego.

powrót

Podobne przepisy

Soczewica w sosie chilli
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Teryna warzywna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.03) pomidory po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.