Michael  Smith

(odc.108) łosoś w wodorostach


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.108)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.108) łosoś w wodorostach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 x 170g filetów z łososia ze skórą lub inna ryba o zwartym mięsie

1 łyżka jagód jałowca

zmielonych

1/4 szklanki syropu brzozowego

1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich

1 łyżka ziarnistej musztardy

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

wystarczająco dużo świeżych dobrze wypłukanych wodorostów

tyle aby wypełnić lodówkę turystyczną

 

 

Przygotowanie:


Aby przygotować marynatę o drzewnym posmaku, wymieszać w misce jagody jałowca, syrop brzozowy, olej z orzechów włoskich, musztardę, sól i pieprz. Łososia przełożyć do foliowego worka, dodać marynatę. Wypuścić nadmiar powierza i odłożyć na kilka godzin albo nawet na całą noc. Można użyć innej marynaty lub czystej oliwy z oliwek z solą i pieprzem - można improwizować. Rozpalić trzaskający ogień z twardego drewna i pozwolić mu zgasnąć. Kiedy pojawi się gruba warstwa gorących węgielków, ułożyć na niej kwadrat z wodorostów o boku 30 cm i 2,5 cm grubości. Na wodorostach ułożyć marynowanego łososia. Przykryć go kolejną warstwą wodorostów, na grubość ok. 15 cm. Łosoś będzie się delikatnie gotował na parze przez około 20-30 minut. Nie spuszczać go z oka. Wykażcie się instynktem skauta. Zamiast wodorostów można użyć folii aluminiowej. Łososia zawinąć w dwie warstwy folii i umieścić bezpośrednio na węglu. Dzięki gromadzeniu się pary wewnątrz będzie szybciej gotowy niż łosoś z wodorostów, w około 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.