Fasola z ryżem

Fasola z ryżem
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.106)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szybkowar postawić na średnim ogniu i dolać oliwę. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, selera, marchewki, czosnek i czerwoną paprykę. Smażyć aż warzywa zmiękną i będą pięknie pachnieć. Dodać sproszkowane chili, kmin rzymski, paprykę chipotle w proszku, cynamon, sól, ryż, namoczoną fasolę, wodę i pomidory – wszystko dokładnie zamieszać. Temperaturę podkręcić, garnek przykryć szczelną pokrywką i gotować przez 25-30 minut. Wyłączyć płomień i odstawić garnek na 15 minut przed podniesieniem pokrywki. Dobrze zamieszać i ewentualnie doprawić. Można to samo zrobić w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Można też całość zagotować na wolnym ogniu, przykryć pokrywką i piec w 160 stopni C przez około 1 godzinę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA