Michael  Smith

(odc.103) tort wywrotka


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.103)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

(odc.103) tort wywrotka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

115 g 70% gorzkiej czekolady

1 1/2 szklanki cukru

2 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

1 szklanka kwaśnej śmietany

1/2 szklanki masła w pokojowej temperaturze

2 jajka

1 łyżeczka wanilii

1/4 szklanki gorącej wody



Polewa

1/2 szklanki śmietany kremówki 36%

1/2 szklanki syropu kukurydzianego

225g 70% gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej



Czekoladowa bita śmietana

1 szklanka śmietany kremówki 36%

2 łyżki kakao

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka wanilii



Montaż i dekoracja

pokruszone czekoladowe wafelki do przybrania

wywrotka albo wóz strażacki



Przygotowanie ciasta

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć cukier, mąkę i sodę oczyszczoną w robocie kuchennym. Dodać kwaśną śmietanę i masło i dobrze ubić. Dodać jajka i wanilię, ubijać, aż się połączą. Dodać stopioną czekoladę i dalej ubijać. Dodać gorącą wodę i mieszać, do czasu aż ciasto stanie się gładkie. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto. Piec 1 godzinę i 15 minut lub do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z formy na metalową kratkę, niech wystygnie. Ciasto można piec w tradycyjnej tortownicy, ale keksówka jest wygodniejsza, jeśli chodzi o wykonanie wywrotki.



Polewa czekoladowa

Podgrzać śmietanę i syrop kukurydziany, wmieszać czekoladę. Mieszać do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści, a masa będzie jedwabiście gładka. Studzić 15 minut lub do czasu, aż masa będzie chłodna, ale ciągle płynna.



Czekoladowa bita śmietana

35% śmietanę, kakao, brązowy cukier i wanilię ubijać w dużej misce do czasu aż powstaną miękkie śmietanowe szczyty.



Montaż i dekoracja

Ciasto ułożyć na metalowej kratce ustawionej nad blachą do pieczenia. Polewę rozprowadzić równomiernie po cieście aż całe będzie nią pokryte. W razie potrzeby użyć polewy, która spłynęła na spodnią blachę. Ciasto studzić w lodówce.

Dużą deskę do krojenia posmarować masłem i posypać warstwą pokruszonych wafli aż będą wyglądać jak gruz. Ciasto ułożyć na wafelkowym gruzie. Wywrotkę postawić na tak przygotowanym cieście i wypełnić bitą śmietaną i posypać pozostałościami wafelkowego gruzu.



© Michael Smith

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.