Sałatka azjatycka

Sałatka azjatycka
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.100)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Dressing
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka ulubionego ostrego sosu (np. sriracha)
sok z 1 limonki
3 łyżki brązowego cukru
woda

Sałatka
225 g drobno pokrojonego zielonego groszku cukrowego
1 szklanka kiełków fasolki mung
1 czerwona papryka, pozbawiona gniazda nasiennego, drobno pokrojona
1 marchewka, obrana i starta na wiórki
1 mały pęczek liści kolendry
6 cebulek dymek, pokrojonych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki orzeszków ziemnych

Przygotowanie dressingu
Wszystkie składniki dressingu dobrze wymieszać łyżką w małej misce lub potrząsając w słoiku. W celu uzyskania pożądanej konsystencji dodać odpowiednią ilość wody.

Sałatka
Groszek, kiełki, paprykę, marchewkę, kolendrę i dymkę przełożyć do dużej salaterki i dobrze wymieszać z dressingiem. Przybrać wiórkami i orzeszkami.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA