Halibut w cieście piwnym z pikantnym sosem

Halibut w cieście piwnym z pikantnym sosem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.100)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Sos
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki sosu do hot dogów z zielonych pomidorów
1 łyżka kaparów
4 dymki drobno pokrojone
sok z ½ cytryny
1 papryczka chipotle w sosie adobo, rozdrobniona

Ryba
4 x 250 g filetów z halibuta
1 szklanka mąki
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
350 ml ulubionego piwa
sól i pieprz do smaku
mąka do panierowania

Przygotowanie sosu
Wymieszać majonez, sos z zielonych pomidorów, kapary, dymkę, sok z cytryny i paprykę chipotle. Podawać z rybą.

Przygotowanie ryby
Wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać piwo i mieszać aż się połączą. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z mieszaniem, bo ciasto będzie za ciężkie. Obtoczyć halibuta w mące i zanurzyć w cieście. Pozwolić ociec rybie z nadmiaru panierki. Następnie powoli i ostrożnie zanurzyć rybę w gorącym oleju. Smażyć, aż będą złote i chrupiące, a ryba będzie gotowa, jakieś 8-10 minut. Temperatura smażenia spadnie odrobinę, 185 stopni C będzie idealna.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA