Michael  Smith

(odc.100) halibut w cieście piwnym z pikantnym sosem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.100)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.100) halibut w cieście piwnym z pikantnym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos

1/2 szklanki majonezu

2 łyżki sosu do hot dogów z zielonych pomidorów

1 łyżka kaparów

4 dymki drobno pokrojone

sok z ½ cytryny

1 papryczka chipotle w sosie adobo, rozdrobniona



Ryba

4 x 250 g filetów z halibuta

1 szklanka mąki

1/2 szklanki skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

350 ml ulubionego piwa

sól i pieprz do smaku

mąka do panierowania



Przygotowanie sosu

Wymieszać majonez, sos z zielonych pomidorów, kapary, dymkę, sok z cytryny i paprykę chipotle. Podawać z rybą.



Przygotowanie ryby

Wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać piwo i mieszać aż się połączą. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z mieszaniem, bo ciasto będzie za ciężkie. Obtoczyć halibuta w mące i zanurzyć w cieście. Pozwolić ociec rybie z nadmiaru panierki. Następnie powoli i ostrożnie zanurzyć rybę w gorącym oleju. Smażyć, aż będą złote i chrupiące, a ryba będzie gotowa, jakieś 8-10 minut. Temperatura smażenia spadnie odrobinę, 185 stopni C będzie idealna.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Barramundi z wietnamską sałatką
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.