Jacques Pépin

(odc.10)pieczeń cielęca


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.10)pieczeń cielęca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka masła

½ łyżeczki soli

1łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1,5 kg cielęcej łopatki

1 duża cebula (około 240 g)

obranej i pokrojonej na ćwiartki

1 duża gałązka świeżego tymianku

oregano lub rozmarynu

 

 

Przygotowanie:


Masło rozgrzać w szybkowarze. Mięso doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na gorące masło i dodać ćwiartki cebuli. Zrumienić na ostrym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu obracając, aż z wszystkich stron nabierze złocistej barwy. Wrzucić zioła, szczelnie zakryć specjalną pokrywką. Zostawić na ostrym ogniu do chwili, gdy wskaźnik wykaże, że pieczeń się dusi pod dużym ciśnieniem. Zmniejszyć ogień na mały i dusić jeszcze przez 30 minut. Obniżyć ciśnienie w garnku zgodnie ze wskazówkami producenta. (Ja robię to w zlewie, wtedy kontroluję uchodzącą z garnka parę.) Otworzyć szybkowar. Odstawić pieczeń na kilka minut przed pokrojeniem. Podawać z sosem z pieczenia i z ćwiartkami cebuli.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.