Jacques Pépin

(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka (870 g) połówek gruszek w gęstym syropie (około 6 połówek)

4 szklanki (około 300 g) połamanych kawałków rogalików z francuskiego ciasta

mufin

pączków

chałki lub pszennego pieczywa

2 łyżki roztopionego masła

⅓ szklanki rodzynków sułtanek

1 łyżka mielonego cynamonu

około ½ szklanki kwaśnej śmietany

do podania

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Osączyć gruszki. Zachować 1 szklankę syropu. Połówki gruszek pokroić na sześć części. Połamane kawałki słodkiego pieczywa ułożyć w misce i wymieszać z cząstkami gruszek. Zalać syropem. Dodać masło, rodzynki i cynamon. Mieszaninę przełożyć do szklanego naczynia żaroodpornego o pojemności 4-5 szklanek. Zapiekać 40-50 minut, aż z wierzchu ładnie się zrumieni. Podawać na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Budyń noego
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.