Gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem

Gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 puszka (870 g) połówek gruszek w gęstym syropie (około 6 połówek)
  • 4 szklanki (około 300 g) połamanych kawałków rogalików z francuskiego ciasta
  • mufin
  • pączków
  • chałki lub pszennego pieczywa
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • ⅓ szklanki rodzynków sułtanek
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • około ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Osączyć gruszki. Zachować 1 szklankę syropu. Połówki gruszek pokroić na sześć części. Połamane kawałki słodkiego pieczywa ułożyć w misce i wymieszać z cząstkami gruszek. Zalać syropem. Dodać masło, rodzynki i cynamon. Mieszaninę przełożyć do szklanego naczynia żaroodpornego o pojemności 4-5 szklanek. Zapiekać 40-50 minut, aż z wierzchu ładnie się zrumieni. Podawać na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA