Michael  Smith

(odc.095) świąteczna szynka o jabłkowo-rozmarynowo-musztardowym aromacie


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.95)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.095) świąteczna szynka o jabłkowo-rozmarynowo-musztardowym aromacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,8 kg gotowanej szynki z kością

2 szklanki soku jabłkowego

wina

innego soku owocowego

bulionu albo wody

2 słuszne łyżki musztardy Dijon

chrzanu

marmolady

dżemu

owocowej galaretki albo podobnej przyprawy

1 łyżka suszonego rozmarynu albo innego ziela lub przyprawy

1 łyżka skrobi kukurydzianej

2 łyżki zimnej wody

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Umieść szynkę w dużym garnku ze ściśle pasującą pokrywą. Dodaj sok, musztardę i rozmaryn. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godz. Już na tym etapie możesz podać szynkę z powstałym wywarem albo zrobić z niego sos: przenieś szynkę do naczynia do pieczenia, a z zachowanego wywaru zaczerpnij 1 szklankę, wlej do rondelka i na dużym ogniu zagęść do konsystencji syropu. Posmaruj szynkę glazurą i wstaw do pieca na 30 min. Dokładnie wymieszaj skrobię z wodą. Zagrzej pozostały wywar do wrzenia i wprowadź doń zawiesinę skrobi mieszając, aż całość zgęstnieje na sos, z którym podasz pokrojoną, glazurowaną szynkę.

powrót

Podobne przepisy

Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Kapłon smażony na słodko
Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Biximatur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Kurczę w occie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.