Michael  Smith

(odc.093) ryż basmati


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.93)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

(odc.093) ryż basmati
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka ryżu basmati

1 1/2 szklanki wody

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Ryż przełożyć na gęste sito i solidnie wypłukać aż woda z ryżu będzie przejrzysta. Przepłukany ryż przełożyć do małego garnka, dodać wodę i doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia, szczelnie przykryć pokrywką i zdecydowanie zmniejszyć temperaturę. Gotować na małym ogniu do czasu aż woda zostanie wchłonięta, około 15 minut. Wyłączyć płomień i zostawić przykryty garnek na około 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Frytki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Burgery z łososia z koperkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Pieczone frytki
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gołąbki z podbiału
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Gołąbki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.