Michael  Smith

(odc.092) ciasto kardamonowo-kawowe


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.92)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

(odc.092) ciasto kardamonowo-kawowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki kwaśnej śmietany

½ szklanki espresso instant rozpuszczonego w ½ szklanki wody

2 szklanki cukru

225g masła

w temperaturze pokojowej

4 jajka

2 łyżki wanilii

4 szklanki mąki

2 łyżki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2 łyżki kardamonu

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Espresso zmieszać z kwaśną śmietaną. Cukier ukręcić z masłem na gładką masę, aż podwoi swoją objętość. Dodać jajka – po jednym. Dobrze wymieszać. Dodać mieszankę espresso z kwaśną śmietaną i wanilię. Ukręcić na gładką masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kardamon. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do ich połączenia. Ciasto przełożyć do teflonowej formy na babkę. Piec 1 godzinę i 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kruchy placek z jagodami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

18.03.2016 16:30

CYTUJ

To ciasto musi być naprawdę pyszne. Tylko ja mnie za bardzo mam czas, aby robić takie wymyślne ciasta. Teraz kupuję przeważnie gotowe masy np z helio, bo skład jest dobry, dzieciom smakuje. A ja oszczędzam na czasie bo i biszkopt masa i bita śmietana i koniec popisu kulinarnego.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.